Metlarstvo

Metlarstvo element nematerijalne kulturne baštine

I. OSNOVNI OPIS ELEMENTA

1.1. Naziv elementa
Metlarstvo- ručna izrada metala od metlike (sijerka)

1.2. Vrsta elementa
Stari zanati

1.3. Lokacija na kojoj se element prakticira
Naselja: Prline, Dobošnica  i Gnojnica
Općina Lukavac, Tuzlanski kanton, BiH

1.4. Prisutnost elementa u više lokalnih zajednica
Nisu poznate druge sredine u ovom dijelu BiH gdje se značajnije proizvodile i pravile ova vrsta metala ručnim načinom izrade.

1.5. Opis elementa
Metla predstavlja nezamjenljiv radni alat pri čišćenju različitih površina, od kuća, dvorišta, pogona i dr. Do pred kraj dvadesetog stoljeća bila je osnovni alat za čišćenje i održavanje unutrašnjosti kuća i stanova, a sa pojavom i uvođenjem usisivača ona je značajno izgubila kada je u pitanju održavanje unutrašnjosti, iako i dalje predstavlja nezamjenljiv alat za vanjsko održavanje kao i održavanje u proizvodnim halama, školama, ustanovama i drugim zajedničkim prostorijama u zgradama i sl.

Ručna izrada metala u naseljima: Prline, Dobošnica-Polje i Gnojnica je bilo jedno od osnovnih zanimanja stanovništva ovih naselja i proizvodile su se značajne količine metala koje su prodavana i plasirane u ovim krajevima, ali i u drugim dijelovima Bosne, kao i izvožene u dijelove susjednih zemalja Hrvatske i Srbije.

Materijal za izradu metala- metlika (sijerak, sirak) je dijelom zasijavan na ovim prostorima, ali je većim dijelom nabavljan iz Vojvodine (Bački Petrovac, Palanka …).

U proces proizvodnje su bile uključene cijele porodice, nosilac izrade su bili odrasli muškarci, a pomoć u radu su pružale žene i djeca koje su mogle obavljati određene operacije.

Uglavnom, da bi od metlike napravili metlu koja bi bila spremna za prodaju i upotrebu trebalo je odraditi 16 radnih operacija.

Proizvodile su se i proizvode se razne vrste metala različite po širini za metenje, debljini, težini, dužini u zavisnosti od njihove namjene i upotrebe.

Vremenom su u proizvodnju i upotrebu ušle razne vrste četki od različitih, uglavnom vještačkih materijala ali sirkova metla je ostala neprevaziđena, a posebno kao čisto ekološki proizvod napravljen od ekološki razgradivih materijala.

U materijali potreban za izradu sirkove metle spadaju: metlika-sjerak, kanap, žica, a ukoliko se radi na štapu onda i drška-štap i ekser.

Danas  se metle dijelom prave pomoću mašina, ali je još uvijek većim dijelom ručni zanat zbog operacija koje se ne mogu mašinski obavljati.

Metlarstvo je zanat koji je gotov nestao. U čitavoj Bosni i Hercegovini, metle se još samo prave na prostoru općine Lukavac, a zanat se prenosi sa koljena na koljeno. Metlika se jednim dijelom sije a sjeme nabavlja iz Srbije i Mađarske, ali se i dalje metlika većim dijelom uvozi.

1.6. Organizacije / udruge / institucije / pojedinci koji sudjeluju u očuvanja elementa
Trenutno ne postoji udruženje koje se bavi očuvanjem ovog zanata izuzev par pojedinaca, a i taj broj svakim danom se smanjuje. U Naselju Prline koje je zbog otvaranja površinskog kopa „Šikulje“ većinom iseljeno nema više osoba koje se bave ovim zanatom, dok u selu Gnojnica ima još par pojedinaca koji su prilagodili proizvodnju  uvođenjem dijela mašinskih operacija prilikom izrade.

II. OSNOVNI PODACI O LOKALITETU

2.1. Naziv lokalne zajednice
Puračić i prostor općine Lukavac

2.2. Fizička lokacija
Puračić, Općina Lukavac, Tuzlanski kanton, BiH

III. TIM KOJI JE PRIKUPLJAO PODATKE

3.1. Članovi tima koji su radili na prikupljanju podataka:
* 1. mr.sc. Hazim Osmanović – voditelj tima
* 2. mr.sc. Rasima Smailović – zamjenik voditelja
* 3. Dženita Osmanović – član tima
* 4. Amina Gobeljić – član tima

3.2. Datum završetka prikupljanja podataka
09. 12. 2021. godine